Jadłospis

 

Jadłospis jesienny.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Pieczywo z masłem, serem żółtym, keczupem, szczypiorem. Kakao.

Zupa pomidorowa z makar., natką piet. Ziemniaki. Gałki drob. w sosie jarzynowym. Surówka z białej kap. z march. i jabłkiem. Kompot.

Budyń. Kisiel. Chrupki. Owoc.

Pieczywo z masłem, pasztetem drob., warzywem. Bawarka.

Krupnik z natką piet. Ziemniaki. Kotlet panierowany z piersi kurczaka. Marchew duszona na maśle. Kompot. Owoc.

Jogurt z owocami własnego wyrobu. Ciasteczko.

Pieczywo z masłem, jajkiem krojonym, keczupem, szczypiorem lub pastą jajeczną ze szczypiorem. Kawa zb. "Inka" na mleku.

Zupa grochowa lub z soczewicy z ziemn., natką piet. Kasza lub ryż paraboliczny. Pierś indycza w jarzynach. Sałatka z buraczków z cebulą na zimno. Kompot. 

Placki z jabłkiem własnego wypieku. Mleko.

Pieczywo z  masłem, miodem, białym serem. Kakao. Warzywo.

Zupa królewska z ziemn., natką piet. Babka ziemniaczana lub kluski śląskie własnego wyrobu. Ogórek kisz. Napój miętowo - cytrynowy. 

Zupa mleczna. Bułeczka musli z masłem, dżemem. Owoc.

Pieczywo z masłem, wędliną, warzywem.  Kawa zb. "Inka" na mleku.

Zupa koperkowa zab. z ziemn. Ziemniaki. Kotlet rybny Sur. z kiszonej kapusty z march. Kompot. 

Jabłko lub gruszka pieczona z miodem i cynamonem.

Bułeczka z twarożkiem waniliowym. Kakao.

Zupa kalafiorowa lub selerowa zab. z natką piet.  Spaghetti z mięsem. Ogórek świeży lub kiszony. Kompot. 

Kanapki z masłem, kiełbasą drobiową, rzodkiewką. Herbata owocowa.

Pieczywo z pastą z wędliny, warzywem. Bawarka.

Zupa ryżowa lub dyniowa z natką piet. Ziemniaki z ziel. kp. Udko pieczone. Sur. z kapusty pekińskiej z porem. Kompot.

Mus z kaszy mannej z owocami.

Pieczywo z hummusem, ogórkiem kisz. Kawa zb. "Inka" na mleku.
Zupa marchewkowa z zacierką, natką piet. Ziemniaki z ziel. kop. Gołąbki z mięsem własnego wyrobu w sosie pomidorowym lub kotlet mielony. Sur. z marchwi, pora i jabłka. Kompot.
Paluch z cynamonem. Mleko. Owoc.

Chleb białostocki z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem. Herbata z cytryną.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami, natką piet. Kasza. Indyk w sosie curry. Ogórek kisz. Kompot.

Ciasto drożdżowe własnego wypieku. Mleko. Owoc.

Chleb z masłem, wędliną, papryką czerwoną. Kawa zb. "Inka" na mleku.

Zupa szpinakowa zab. z jajkiem, ziemn. Naleśniki z białym serem lub makaron z białym serem i jogurtem. Kompot. Owoc.

Kisiel. Ciasteczka. Owoc.

 

 

    

    Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

               Intendent – Bożena Leśniewska                     

Kucharka – Marzena Maziejko        

Jadłospis zatwierdzono do 22.12.2023 r.

     

 

    ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ   ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą

 

   Wykaz alergenów w posiłkach:

   Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i      podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

   Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r