Jadłospis
Jadłospis jesienny.
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Pieczywo z masłem, serem żółtym, keczupem, szczypiorem. Kakao. |
Zupa pomidorowa z makar., natką piet. Ziemniaki. Gałki drob. w sosie jarzynowym. Surówka z białej kap. z march. i jabłkiem. Kompot. |
Budyń. Kisiel. Chrupki. Owoc. |
Pieczywo z masłem, pasztetem drob., warzywem. Bawarka. |
Krupnik z natką piet. Ziemniaki. Kotlet panierowany z piersi kurczaka. Marchew duszona na maśle. Kompot. Owoc. |
Jogurt z owocami własnego wyrobu. Ciasteczko. |
Pieczywo z masłem, jajkiem krojonym, keczupem, szczypiorem lub pastą jajeczną ze szczypiorem. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Zupa grochowa lub z soczewicy z ziemn., natką piet. Kasza lub ryż paraboliczny. Pierś indycza w jarzynach. Sałatka z buraczków z cebulą na zimno. Kompot. |
Placki z jabłkiem własnego wypieku. Mleko. |
Pieczywo z masłem, miodem, białym serem. Kakao. Warzywo. |
Zupa królewska z ziemn., natką piet. Babka ziemniaczana lub kluski śląskie własnego wyrobu. Ogórek kisz. Napój miętowo - cytrynowy. |
Zupa mleczna. Bułeczka musli z masłem, dżemem. Owoc. |
Pieczywo z masłem, wędliną, warzywem. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Zupa koperkowa zab. z ziemn. Ziemniaki. Kotlet rybny Sur. z kiszonej kapusty z march. Kompot. |
Jabłko lub gruszka pieczona z miodem i cynamonem. |
Bułeczka z twarożkiem waniliowym. Kakao. |
Zupa kalafiorowa lub selerowa zab. z natką piet. Spaghetti z mięsem. Ogórek świeży lub kiszony. Kompot. |
Kanapki z masłem, kiełbasą drobiową, rzodkiewką. Herbata owocowa. |
Pieczywo z pastą z wędliny, warzywem. Bawarka. |
Zupa ryżowa lub dyniowa z natką piet. Ziemniaki z ziel. kp. Udko pieczone. Sur. z kapusty pekińskiej z porem. Kompot. |
Mus z kaszy mannej z owocami. |
Pieczywo z hummusem, ogórkiem kisz. Kawa zb. "Inka" na mleku.
|
Zupa marchewkowa z zacierką, natką piet. Ziemniaki z ziel. kop. Gołąbki z mięsem własnego wyrobu w sosie pomidorowym lub kotlet mielony. Sur. z marchwi, pora i jabłka. Kompot.
|
Paluch z cynamonem. Mleko. Owoc.
|
Chleb białostocki z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem. Herbata z cytryną. |
Zupa pieczarkowa z ziemniakami, natką piet. Kasza. Indyk w sosie curry. Ogórek kisz. Kompot. |
Ciasto drożdżowe własnego wypieku. Mleko. Owoc. |
Chleb z masłem, wędliną, papryką czerwoną. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Zupa szpinakowa zab. z jajkiem, ziemn. Naleśniki z białym serem lub makaron z białym serem i jogurtem. Kompot. Owoc. |
Kisiel. Ciasteczka. Owoc. |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie
Intendent – Bożena Leśniewska
Kucharka – Marzena Maziejko
Jadłospis zatwierdzono do 22.12.2023 r.
ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą
Wykaz alergenów w posiłkach:
Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r