Jadłospis

Jadłospis jesienny.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 Chleb słonecznikowy z masłem, kiełbasą, papryką czerwoną. Kasza jaglana na mleku.

Zupa kalafiorowa zab. z natką piet. Spaghetti z mięsem.  Ogórek św. lub kisz. Kompot.

Wafle ryżowe z dżemem. Mleko.Owoc.

Chleb wieloziarnisty z masłem, serem żółtym, keczupem. Kakao. Marchew do gryzienia.

Zupa ryżowa zab. z ziel. kop. Ziemniaki. Kurczak pieczony. Sur. z kap. białej lub pekińskiej ze szczypiorem i ziel. kop. z jogurtem lub babka ziemniaczana własnego wyrobu. Kompot.

Kisiel. Kółeczka miodowe. Owoc.

Chleb słowiański z masłem, pasztetem drobiowym, pomidorem. Kawa zb. „Inka” na mleku.

Zupa ogórkowa zab. z ziemn., natką piet. Kasza pęczak. Mięso indycze w jarzynach. Mieszanka królewska z masłem. Kompot.

Pizza lub ciasto lane z owocami lub muffinki własnego wypieku. Herbata owocowa.

Chleb wileński z masłem, miodem, białym serem. Bawarka. Papryka do gryzienia.

Zupa pieczarkowa zab. z natką piet. Ziemniaki. Kotlet mielony. Mizeria. Kompot.

Bułeczka z żurawiną. Mleko.

Chleb z siemieniem lnianym, masłem, wędliną, ogórkiem. Kawa zb. „Inka” na mleku.

Barszcz ukraiński zab. z ziemn., ziel. kop. Ziemniaki. Kotlet rybny. Sur. z marchwi, pora i jabłka. Kompot.

Kasza manna na mleku z musem owocowym. Ciasteczka.

Pieczywo z masłem, jajkiem krojonym, ketchupem, szczypiorem. Bawarka.

Zupa pomidorowa zab.z  ziemn., natką piet. Ryż. Gałka wp. – drob. w sosie jarzynowym. Fasolka szparagowa z masłem. Kompot.

Paluch z cynamonem. Mleko. Owoc.

Bułeczka z twarożkiem waniliowym. Kakao. Warzywo.

Krupnik z natką piet. Ziemniaki. Kotlet panierowany z piersi kurczaka lub zrazy drobiowe. Marchew duszona na maśle. Kompot. Owoc.

Jogurt naturalny z owocami własnego wyrobu. Ciasteczka.

Chleb białostocki z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem. Bawarka lub herbata z cytryną.

Zupa grochowa z ziemn., natką  piet. Kasza bulgur. Mięso w jarzynach. Sał. z buraczków i ceb. Kompot.

Bułeczka słodka. Mleko. Owoc.

Chleb „Trzy ziarna” z hummusem, ogórkiem kw. Kawa zb. Inka” na mleku.

Zupa koperkowa z ziemn. Zapiekanka ziemn. z mięsem lub kotlet ziemn. w sosie pieczarkowym. Napój miętowo-cytrynowy. Warzywo lub owoc.

Zupa mleczna. Herbatniki. Warzywo lub owoc.

Pieczywo z masłem, wędliną, papryką czerwoną . Kawa zb. „Inka” na mleku.

Zupa szpinakowa z jajkiem, ziemn., natką piet. Naleśniki z serem lub makaron z serem i jogurtem lub serniczki z jogurtem. Kompot. Warzywo.

Jabłko lub gruszka pieczona z cynamonem i miodem. Ciasteczko.

 

    

    Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

               Intendent – Bożena Leśniewska                     

Kucharka – Marzena Maziejko         

                   Jadłospis zatwierdzono do 21.12.2022r.           

 

    ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ   ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą

 

   Wykaz alergenów w posiłkach:

   Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i      podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

   Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.