Jadłospis

 

Jadłospis zimowy.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

Pieczywo z masłem, jajecznica na gorąco ze szczypiorem. Bawarka.

Zupa kalafiorowa zab. z ziemn., natką piet. Spaghetti. Kompot. Owoc

Kanapki z masłem, kiełbasą, ogórkiem kisz. Herbata owocowa.

Chleb z ziarnami z masłem, pasztetem drob. lub wp., papryką. Kawa zb. "Inka" na mleku.

Rosół z makaronem, natką piet. Ziemniaki. Pieczone nugettsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Marchew dusz. na maśle. Kompot.

Ciasto jogurtowe z galaretką owocową własnego wypieku.

Pieczywo z masłem, stół szwedzki. Kawa zb. "Inka" na mleku.

Zupa ogórkowa zab. z ziemn., natką piet. Kasza. Strogonow z szynki z papryką i pieczarkami. Lemoniada.

Zupa mleczna. Paluch z cynamonem. Owoc.

Chleb wieloziarnisty z twarożkiem waniliowym. Kakao. Owoc lub warzywo.

Zupa królewska zab. z ziemn., natką piet. Krokiety z mięsem. Ogórek kisz. Napój miętowo - cytrynowy. 

Ryż z musem jogurtowo - owocowym.

Zupa mleczna. Pieczywo z pastą z wędliny, warzywem.

Barszcz ukraiński zab. z natką piet. Ziemniaki. Medaliony rybne. Sur. z marchewki, pora i jabłka. Kompot. 

Budyń. Ciasteczka. Owoc.

Zupa mleczna. Pieczywo z hummusem, warzywem.

Zupa krem z brokuła zab. Makaron. Pulpeciki drob. - wp. w sosie neapolitańskim. Sur. z czerwonej kap. z jabłkiem. Kompot. 

Tortilla z serkiem. Kawa zb. "Inka" na mleku.

Chleb "Trzy ziarna" z masłem, jajkiem krojonym, szczypiorem lub pastą jajeczną ze szczypiorem. Bawarka.

Zupa pomidorowa zab. z ryżem, natką piet. Ziemniaki. Udko z kurczaka pieczone. Fasolka szparagowa z masłem. Kompot.

Kasza manna z musem owocowym.

Pieczywo z pastą rybną ze szczypiorem. Herbata z cytryną.
Zupa chrzanowa zab. z jajkiem, ziemn., natką piet. Ziemniaki. Kotlet pożarski. Buraczki na gorąco,Kompot.
Zupa mleczna. Bułeczka żytnia z masłem, dżemem. Owoc.

Chleb wieloziarnisty z masłem, serem żółtym, pomidorem. Kakao.

Zupa fasolowa. Ryż paraboliczny. Filet z indyka w jarzynach. Sur. wielowarzywna. Kompot.

Ciasto drożdżowe  lub lane własnego wypieku. Mleko. Owoc.

Zupa mleczna. Pieczywo z masłem, wędliną, warzywem.

Zupa z zielonego groszku zab. z ziemn., natką piet. Naleśniki z serem, polewą jogurtowo - owocową lub makaron z serem i polewą jogurtowo - owocową. Kompot.

Kisiel. Ciasteczka lub kółeczka miodowe. Owoc lub warzywo do gryzienia.

 

 

    

    Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

               Intendent – Bożena Leśniewska                     

Kucharz – Marzena Maziejko        

Jadłospis zatwierdzono do 22.03.2024 r.

     

 

    ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ   ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą

 

   Wykaz alergenów w posiłkach:

   Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i      podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

   Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r