Jadłospis
Jadłospis zimowy.
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Pieczywo z masłem, jajecznica na gorąco ze szczypiorem. Bawarka. |
Zupa kalafiorowa zab. z ziemn., natką piet. Spaghetti. Kompot. Owoc |
Kanapki z masłem, kiełbasą, ogórkiem kisz. Herbata owocowa. |
Chleb z ziarnami z masłem, pasztetem drob. lub wp., papryką. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Rosół z makaronem, natką piet. Ziemniaki. Pieczone nugettsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Marchew dusz. na maśle. Kompot. |
Ciasto jogurtowe z galaretką owocową własnego wypieku. |
Pieczywo z masłem, stół szwedzki. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Zupa ogórkowa zab. z ziemn., natką piet. Kasza. Strogonow z szynki z papryką i pieczarkami. Lemoniada. |
Zupa mleczna. Paluch z cynamonem. Owoc. |
Chleb wieloziarnisty z twarożkiem waniliowym. Kakao. Owoc lub warzywo. |
Zupa królewska zab. z ziemn., natką piet. Krokiety z mięsem. Ogórek kisz. Napój miętowo - cytrynowy. |
Ryż z musem jogurtowo - owocowym. |
Zupa mleczna. Pieczywo z pastą z wędliny, warzywem. |
Barszcz ukraiński zab. z natką piet. Ziemniaki. Medaliony rybne. Sur. z marchewki, pora i jabłka. Kompot. |
Budyń. Ciasteczka. Owoc. |
Zupa mleczna. Pieczywo z hummusem, warzywem. |
Zupa krem z brokuła zab. Makaron. Pulpeciki drob. - wp. w sosie neapolitańskim. Sur. z czerwonej kap. z jabłkiem. Kompot. |
Tortilla z serkiem. Kawa zb. "Inka" na mleku. |
Chleb "Trzy ziarna" z masłem, jajkiem krojonym, szczypiorem lub pastą jajeczną ze szczypiorem. Bawarka. |
Zupa pomidorowa zab. z ryżem, natką piet. Ziemniaki. Udko z kurczaka pieczone. Fasolka szparagowa z masłem. Kompot. |
Kasza manna z musem owocowym. |
Pieczywo z pastą rybną ze szczypiorem. Herbata z cytryną.
|
Zupa chrzanowa zab. z jajkiem, ziemn., natką piet. Ziemniaki. Kotlet pożarski. Buraczki na gorąco,Kompot.
|
Zupa mleczna. Bułeczka żytnia z masłem, dżemem. Owoc.
|
Chleb wieloziarnisty z masłem, serem żółtym, pomidorem. Kakao. |
Zupa fasolowa. Ryż paraboliczny. Filet z indyka w jarzynach. Sur. wielowarzywna. Kompot. |
Ciasto drożdżowe lub lane własnego wypieku. Mleko. Owoc. |
Zupa mleczna. Pieczywo z masłem, wędliną, warzywem. |
Zupa z zielonego groszku zab. z ziemn., natką piet. Naleśniki z serem, polewą jogurtowo - owocową lub makaron z serem i polewą jogurtowo - owocową. Kompot. |
Kisiel. Ciasteczka lub kółeczka miodowe. Owoc lub warzywo do gryzienia. |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie
Intendent – Bożena Leśniewska
Kucharz – Marzena Maziejko
Jadłospis zatwierdzono do 22.03.2024 r.
ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą
Wykaz alergenów w posiłkach:
Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r