Jadłospis
Jadłospis zimowy.
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Kasza jęczmienna na mleku Bułeczka z twarożkiem waniliowym. Warzywo do gryzienia. |
Zupa grochowa z ziemn., natką piet. Ryż. Gałka wp.-drob. w sosie jarzynowym. Sur. z kisz. kap. z march. i jabłkiem. Kompot. |
Budyń. Kółeczka miodowe. Owoc. |
Chleb żytni staropolski z masłem, jajkiem krojonym, ketchupem, szczypiorem. Kawa zb. „Inka” na mleku. |
Rosół z makaronem, natką piet. Ziemniaki. Sztuka mięsa. Sur. z białej kap., march. i jabłka. Kompot. |
Ciasto drożdżowe własnego wypieku. Mleko. Owoc |
Chleb słonecznikowy z hummusem, papryką czerwoną. Bawarka. |
Zupa chrzanowa zab. z białą kiełbasą, jajkiem, ziemn. Kasza. Pulpety wp. –drob. w sosie własnym. Ogórek ksz. Kompot. |
Chałka z masłem, miodem. Mleko. Owoc. |
Chleb białostocki z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem. Herbata z cytryną. |
Zupa ryżowa z ziel. kop. Ziemniaki. Kotlet panierowany z piersi kurczaka lub kurczak pieczony. Marchew dusz. na maśle. Kompot. Owoc. |
Jogurt naturalny z owocami własnego wyrobu. Ciasteczka. |
Chleb żytni z masłem, wędliną, pomidorem. Bawarka. |
Zupa ogórkowa zab. z ziemn., natką piet. Naleśniki z serem. Kisiel. Owoc lub warzywo do gryzienia. |
Wafle ryzowe z dżemem. Herbata owocowa. Owoc lub warzywo do gryzienia. |
Pieczywo z masłem, wędliną, papryką czerwoną. Kawa zb. „Inka” na mleku. |
Zupa szpinakowa zab. z ziemn., jajkiem. Spaghetii. Kompot. Owoc. |
Ciasteczka owsiane własnego wypieku. Mleko. |
Bułeczka z masłem, miodem, białym serem. Kakao. Rzodkiewka do gryzienia. |
Zupa kalafiorowa zab. z ziemn. natką piet. Ziemniaki. Kotlet mielony. Sur. z kap. pekińskiej ze szczypiorem i jogurtem. Kompot. |
Pieczywo żytnie z masłem, dżemem. Mleko. Owoc |
Pieczywo żytnie z masłem, pasztetem drob., ogórkiem kw. Kawa zb. „inka” na mleku. |
Zupa fasolowa z natką piet. Kasza. Mięso drobiowe w jarzynach. Sur. z czerw. kap. z jabłkiem. Kompot. |
Placki z owocami własnego wypieku. Mleko. |
Pieczywo z masłem, serem żółtym, ketchupem, szczypiorem. Kakao. |
Kapuśniak z ziemn., natką piet. Paszteciki z mięsem własnego wyrobu. Napój miętowo-cytrynowy. Owoc. |
Ryż na mleku. Bułeczka musli z masłem, dżemem. Warzywo do gryzienia. |
Kanapki z pastą z wędliny, pomidorem lub papryką czerwoną. Bawarka. |
Krupnik zab. z natką piet. Ziemniaki. Kotlet rybny. Sur. z marchwi, pora i jabłka. Kompot. |
Kasza manna z musem owocowym |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie
Intendent – Bożena Leśniewska
Kucharka – Marzena Maziejko
Jadłospis zatwierdzono do 17.03.2023 r.
ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą
Wykaz alergenów w posiłkach:
Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.