Jadłospis

     

 

 

 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

Płatki kukurydziane z mlekiem.

Bułeczka z twarożkiem waniliowym.

Owoc lub warzywo.

Zupa szpinakowa zab. z jajkiem ziemn., / kapuśniak z młodej kap. Spaghetti. Kompot.

Warzywo lub owoc.

Ciasto z sezonowymi owocami

własnego wypieku.

Herbata owocowa.

Pieczywo wieloziarniste z masłem, pasztetem, ogórkiem św. lub pomidorem.

Herbata na mleku

Zupa kalafiorowa zab. z ziemn, natką piet./białych warzyw. Ziemniaki. Kotlet panierowany z kurczaka. Mizeria. Kompot.

Kasza manna z musem owocowym.

Kanapki z masłem, jajkiem krojonym, ketczupem, szczypiorem, rzodkiewką.

Kawa zb. „Inka” na mleku.

Barszcz czerwony zab. z ziemn., ziel. kop./botwinka. Ziemniaki. Pierś z kurczaka zapiekana z serem. Sur. z kap. pek. z march. i jabłkiem Kompot.

Bułeczka musli z masłem, dżemem lub miodem.

Mleko. Owoc

Pieczywo z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem.

Herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa zab. z ziemn./koperkowa. Kasza.

Pulpety wp.-drob. w sosie pieczeniowym. Sur. wielowarzywna. Kompot.

Ciasto własnego wypieku.

Mleko. Owoc.

Parówka z szynki na gorąco z ketchupem. Chleb z masłem, warzywem. Herbata na mleku.

Zupa selerowa/brokułowa zab. z ziemn. Naleśniki z serem/makaron z białym serem i jogurtem. Kompot. Owoc.

Zupa mleczna.

Kanapki z masłem, pomidorem.

Bułeczka z pastą z ciecierzycy ogórkiem. Kawa zb. „Inka” na mleku. Owoc.

Krupnik z natką piet. Ziemniaki. Kotlet mielony wp.-drob. Pomidory z jog. Kompot.

Kanapka z masłem, kiełbasą, warzywem.

Herbata owocowa.

Zupa mleczna. Pieczywo z ziarnami, masłem, serem żółtym, ketchupem, szczypiorem.

Zupa pomidorowa zab. z ryżem, natką piet. Ziemniaki.

Pieczeń wp.- drob. z warzywami. Sur. z kap. pekińskiej z ziel. kop./sałata ze szczypiorem i rzodkiewką. Kompot.

Ciasto kruche własnego wypieku. Mleko.

Śniadanie w formie szwedzkiego stołu. Herbata na mleku.

Zupa marchewkowa zab. z ziemn., Ryż paraboliczny. Medaliony z indyka. Mizeria. Kompot.

Jogurt naturalny z owocami.

Ciastka lub chrupki.

Pieczywo z masłem, miodem, białym serem.

Kakao. Warzywo do gryzienia.

Zupa królewska zab. z natką piet./owocowa z mak. Babka ziemniaczana własnego wypieku/kluski śląskie /młoda kapusta z mięsem i warzywami. Napój miętowo-cytrynowy.

Zupa mleczna

 lub mleko

Bułeczka słodka.

Owoc.

Kanapki z pastą z wędliny, warzywem. Kawa zb. „Inka” na mleku.

Zupa z zielonego groszku zab. z ziemn, natką piet. Ziemniaki. Kotlet rybny. Sur. z marchwi, pora i jabłka.

Kompot.

Wafle ryżowe z dżemem.

Mleko. Owoc.

 

 

 

    

    Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

               Intendent – Bożena Leśniewska                     

Kucharz – Marzena Maziejko       

 

    ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ   ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą

 

   Wykaz alergenów w posiłkach:

   Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i      podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

   Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r