Jadłospis

 

Jadłospis zimowy.

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 Kasza jęczmienna na mleku Bułeczka z twarożkiem waniliowym. Warzywo do gryzienia.

Zupa grochowa z ziemn., natką piet. Ryż. Gałka wp.-drob. w sosie jarzynowym. Sur. z kisz. kap. z march. i jabłkiem. Kompot.

Budyń. Kółeczka miodowe. Owoc.

Chleb żytni staropolski z masłem, jajkiem krojonym, ketchupem, szczypiorem. Kawa zb. „Inka” na mleku.

Rosół z makaronem, natką piet. Ziemniaki. Sztuka mięsa. Sur. z białej kap., march. i jabłka. Kompot.

Ciasto drożdżowe własnego wypieku. Mleko. Owoc

Chleb słonecznikowy z hummusem, papryką czerwoną. Bawarka.

Zupa chrzanowa zab. z białą kiełbasą, jajkiem, ziemn. Kasza. Pulpety wp. –drob. w sosie własnym. Ogórek ksz. Kompot.

Chałka  z masłem, miodem. Mleko. Owoc.

Chleb białostocki z pastą z makreli wędzonej ze szczypiorem. Herbata z cytryną.

Zupa ryżowa z ziel. kop. Ziemniaki. Kotlet panierowany z piersi kurczaka lub kurczak pieczony. Marchew dusz. na maśle. Kompot. Owoc.

Jogurt naturalny z owocami własnego wyrobu. Ciasteczka.

Chleb żytni z masłem, wędliną, pomidorem. Bawarka.

Zupa ogórkowa zab. z ziemn., natką piet. Naleśniki z serem. Kisiel. Owoc lub warzywo do gryzienia.

Wafle ryzowe z dżemem. Herbata owocowa. Owoc lub warzywo do gryzienia.

Pieczywo z masłem, wędliną, papryką czerwoną. Kawa zb. „Inka” na mleku.

Zupa szpinakowa zab. z ziemn., jajkiem. Spaghetii. Kompot. Owoc.

Ciasteczka owsiane własnego wypieku. Mleko.

Bułeczka  z masłem, miodem, białym serem. Kakao. Rzodkiewka do gryzienia.

Zupa kalafiorowa zab. z  ziemn. natką piet. Ziemniaki. Kotlet mielony. Sur. z kap. pekińskiej ze szczypiorem i jogurtem. Kompot.

Pieczywo żytnie z masłem, dżemem. Mleko. Owoc

Pieczywo żytnie z masłem, pasztetem drob., ogórkiem kw. Kawa zb. „inka” na mleku.

Zupa fasolowa z natką piet. Kasza. Mięso drobiowe w jarzynach. Sur. z czerw. kap. z jabłkiem. Kompot.

Placki z owocami własnego wypieku. Mleko.

Pieczywo z masłem, serem żółtym, ketchupem, szczypiorem. Kakao.

Kapuśniak z ziemn., natką piet. Paszteciki z mięsem własnego wyrobu. Napój miętowo-cytrynowy. Owoc.

Ryż na mleku. Bułeczka musli z masłem, dżemem. Warzywo do gryzienia.

Kanapki z pastą z wędliny, pomidorem lub papryką czerwoną. Bawarka.

Krupnik zab. z natką piet. Ziemniaki. Kotlet rybny. Sur. z marchwi, pora i jabłka. Kompot.

Kasza manna z musem owocowym

 

    

    Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

               Intendent – Bożena Leśniewska                     

Kucharka – Marzena Maziejko        

Jadłospis zatwierdzono do 17.03.2023 r.

     

 

    ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW, UŻYTE PRODUKTY GOTOWE, NP. KAKAO, HERBATA, DŻEM, KETCHUP, KONCENTRAT POMIDOROWY ORAZ PRZYPRAWY, MOGĄ ZAWIERAĆ   ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW: glutenu, mleka łącznie z laktozą

 

   Wykaz alergenów w posiłkach:

   Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i      podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

   Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.